Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «Αγγελική Χαρά»

«Άφετε τα παιδιά έρχεσθαι προς με και μη κωλύετε αυτά» (Λουκ: 18,16) - ποιός τρόπος θα μπορούσε να είναι καλύτερος να εκπληρώσουμε τον λόγο αυτό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού από μια κατασκήνωση, με απώτερο σκοπό την πνευματική ωφέλεια των παιδιών που λαμβάνουν μέρος σε αυτή, περιβεβλημένη από αγάπη, πνευματική ελευθερία και θεία Χάρη;

Η ενορία Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως προσέφερε για άλλη μια χρονιά στα παιδία την ευκαιρία να ζήσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών μια τέτοια εμπειρία στο Πεδουλά, ένα ευλογημένο μέρος του τόπου μας, ενδεδυμένο με την ομορφιά της φύσης και τη δροσιά του βουνού. Εκεί, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εκκλησίας, για χρόνια τώρα γίνεται η κατασκήνωση «Αγγελική Χαρά», η οποία ξεκίνησε χάρη στην αγάπη και τη εν Χριστώ προσφορά του αείμνηστου πατρός Σπυρίδωνα Δημοσθένους το 1979.

Με απροσδιόριστο ενθουσιασμό τα παιδία, οι ομαδάρχες και οι οργανωτές, υπό την επιτήρηση του πατρός Μαρίου Δημοσθένους, αναχώρησαν με το λεωφορείο στις 19 Ιουλίου 2012, έχοντας ως αφετηρία τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη. Το ξέγνοιαστο και χαρούμενο πνεύμα των παιδιών είχε ήδη αρχίσει να διακατέχει την ατμόσφαιρα πριν καν την έναρξη της κατασκήνωσης! Αφού φτάσαμε στο προορισμό μας τα παιδία τακτοποιήθηκαν στους θαλάμους. Μετά το απογευματινό σιωπητήριο τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού. Έπειτα, μετά από πνευματική ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου Μαρίου Δημοσθένους αφιερωμένη στην Παναγία, ως κύριο θέμα της κατασκήνωσης, μαζεύτηκαν όλοι για να αποφασίσομε την ονομασία της, όπου και συμφώνησαν όλοι ομόφωνα: «Παναγία, η Πάντων Χαρά».

Καθ’
όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης, από την Πέμπτη μέχρι την Τρίτη το πρωί, διατηρήθηκε ένα σταθερό πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με ποικίλες όμορφες δραστηριότητες και πνευματικές διαπαιδαγωγήσεις. Μετά το πρωινό ξύπνημα, αφού δινόταν χρόνος ατομικής καθαριότητας, τα παιδιά μαζεύονταν για ελαφρά γυμναστική. Επακολουθούσε ομαδική πρωινή προσευχή, σε συνδυασμό με την εκφώνηση της νοερής προσευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Του Θεού, Ελέησον ημάς» αλλά και του «Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς» για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας μας.

Με το πέρας των γευμάτων τα παιδία άνοιγαν με ζήλο τα βιβλία για να τραγουδήσουν θεόπνευστα Χριστιανικά τραγούδια. Οι όμορφες φωνές των παιδιών αδιάκοπη συνοδεία για τις ψυχές μας και πνοή ζωής στην κατασκήνωση! Κατά τη διάρκεια της ημέρας το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε προσκυνήματα στους Ιερούς Ναούς του Πεδουλά, περπάτημα στην εκκλησία της Ύψωσης του Σταυρού στην κορυφή του χωριού, μαθήματα για τις γιορτές της Παναγίας μας και περί των μυστηρίων της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας στο χώρο των Ναών του Πεδουλά. Στον ελεύθερο τους χρόνο τα παιδιά την περνούσαν με πλούσια ψυχαγωγία ζωγραφίζοντας, φτιάχνοντας κατασκευές, παίζοντας πινγκ-πονγκ και ποδοσφαιράκι. Μερικά απογεύματα έγιναν σύντομες εξορμήσεις είτε στο κλειστό γήπεδο του χωριού όπου τα παιδία έπαιξαν με ασύλληπτη χαρά ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια με τη μπάλα, είτε στην καφετέρια με την πανοραμική θέα του Πεδουλά όπου απολαύσαμε όλοι γλυκά και παγωτά!

Το πνευματικό αποκορύφωμα της εκδρομής επιτεύχθηκε με την ευκαιρία που δόθηκε στα παιδιά να συμμετέχουν στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και με τη μετάληψη της Θείας Κοινωνίας την Κυριακή στον ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, όπου οι αγνές καρδιές των παιδιών καθαγιάστηκαν λαμβάνοντας το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ήταν πραγματικά μία εμπειρία που δεν θα μπορούσε να περιγραφεί αλλιώς, παρά μόνο ως κοινωνία Θείας Χάριτος και αγάπης. Τα παιδιά πέρασαν πανέμορφα, η «Αγγελική Χαρά» ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους με την ολοκλήρωση της κατασκήνωσης αλλά και η ανυπομονησία τους να έρθουν και του χρόνου ξεκάθαρη. Μακάρι η Παναγία μας να τα γεμίζει πάντοτε με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και να ευλογεί όλους όσους έκαναν αυτή κατασκήνωση για άλλη μια φορά πραγματικότητα!