Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Με τη βοήθεια του Θεού διοργανώθηκε και φέτος η προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας μας. Η εκδρομή περιελάμβανε την ελληνική μας Μακεδονία και την αλησμόνητη βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη. 

Την πρώτη ημέρα, αφού φθάσαμε στην Θεσσαλονίκη, μας έγινε περιήγηση στην όμορφη συμπρωτεύουσα και στη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν το επίκεντρο μας για την διήμερη παραμονή μας στην πόλη, όπου προσκυνήσαμε τα μυρόβλητα λείψανα του αγίου. Το απόγευμα του Σαββάτου επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή. Εκεί προσκυνήσαμε τον τάφο του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου  και το ιερό λείψανο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη. 

Την Κυριακή λειτουργηθήκαμε και πήραμε τις ευλογίες του μεγαλομάρτυρα προστάτη μας Αγίου Δημητρίου. Αμέσως μετά ξεκινήσαμε για τη Βέροια για να  προσκυνήσουμε το «βήμα» όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το λόγο του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας. Ακολούθως πορευθήκαμε στο όρος Βέρμιο για προσκύνημα στο ναό όπου φυλάσσεται η προστάτιδα των Ποντίων Παναγία Σουμελά. Στην επιστροφή περάσαμε από τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Σε αυτή τη μονή είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε μέρος του δεξιού χεριού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με το οποίο άγγιξε το κεφάλι του Χριστού στη Βάπτιση. Επίσης προσκυνήσαμε και λείψανα άλλων  Αγίων, μεταξύ των οποίων του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Στην ίδια μονή περπατήσαμε μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο προς το σπήλαιο όπου για 5 χρόνια ασκήτεψε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Επιστρέψαμε αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. 
Τη Δευτέρα το πρωί επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό της Θεσσαλονίκης, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, όπου φυλάσσονται τα λείψανά του. Ακολούθως αναχωρήσαμε για το μοναστήρι Πανόραμα, το οποίο βρίσκεται πράγματι σε ένα «πανοραμικό» τοπίο. Η αδελφή Ευφροσύνη μας ξενάγησε στο ναό της μονής και στις εγκαταστάσεις της. Μετά το τέλος της ξενάγησης ξεκινήσαμε για την Ξάνθη. Προορισμός μας ήταν το πανέμορφο Πόρτο Λάγος στην περιώνυμη Λίμνη Βιστωνίδα, που φιλοξενεί και το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας. 

Διανυκτερεύσαμε στην Ξάνθη. Το πρωί ξεκινήσαμε για τα σύνορα με την Τουρκία. Τελικός μας προορισμός ήταν η Βασιλεύουσα. Μετά τις διατυπώσεις στα σύνορα ακολούθησε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη. Φθάσαμε το απόγευμα. Προσκυνήσαμε αρχικά στη Ζωοδόχο Πηγή του Μπαλουκλή. Εκεί τελέσαμε τρισάγιο στους τάφους των Πατριαρχών και ευεργετών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Καθ’ οδόν προς την Παναγία των Βλαχερνών θαυμάσαμε τα Θεοδοσιανά τείχη. Όταν φθάσαμε, ασπαστήκαμε την Παναγία των Βλαχερνών και ψάλλαμε τον Ακάθιστο Ύμνο. Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη και κρουαζιέρα στον Βόσπορο. 

Την Τετάρτη επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία. Με κρατημένη την καρδιά διαπιστώσαμε το θαύμα των αιώνων! Περιμένει να λειτουργηθεί και να ακουστούν ξανά ύμνοι και δοξολογίες στον Τριαδικό Θεό. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το περιβόητο Τοπ Καπί μέσα στο οποίο πλειάδα χριστιανών μαρτύρησαν αφού ομολόγησαν το Χριστό. Ακολούθως κατευθύναμε τα βήματά μας προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.  Προσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, της Αγίας Σολομωνής, της Αγίας Ευφημίας και της Αγίας Θεοφανώς. Ξεναγηθήκαμε δε από τον πρωτοσύγγελλο, ως εκπρόσωπο του σεπτού μας πατριάρχη. Ανάμικτα τα αισθήματά μας μέσα στο χώρο του Πατριαρχείου μας! 

Την Πέμπτη διασχίζοντας την πόλη πορευθήκαμε προς τα Πριγκηπόνησα με πρώτο σταθμό τη Χάλκη. Ανεβήκαμε με άμαξες στη βουβή σήμερα Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Προσκυνήσαμε στο ναό της Σχολής, την Αγία Τριάδα και καθίσαμε στα έδρανα της Σχολής που φιλοξένησε και ανέδειξε πλειάδα μεγάλων θεολόγων, ιερέων, ιεραρχών και πατριαρχών. Με θλιμμένη και πληγωμένη την καρδιά μας αναχωρήσαμε για την όμορφη Πρίγκηπο. Επιστρέψαμε αργά το απόγευμα στη Βασιλεύουσα για μια σύντομη επίσκεψη στη Σκεπαστή Αγορά.

Πρωί-πρωί την Παρασκευή επισκεφθήκαμε τη Μονή της Χώρας με τις περίφημες αγιογραφίες και τα θαυμάσια ψηφιδωτά. Κατόπιν αναχωρήσαμε για τα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την όμορφη πόλη της Μακεδονίας Καβάλα, από όπου και την επομένη το πρωί αναχωρήσαμε για την επιστροφή μας στην Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη  περιγραφή της προσκυνηματικής μας εκδρομής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Κωνσταντινουπολίτη ξεναγό μας Σωκράτη Sensachin για την άρτιά του ξενάγηση.