Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΪ ΤΥΡΙΝΗΣ


Το ίδρυμα «Καλός Σαμαρείτης» διοργάνωσε την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση στην αίθουσα «Βασιλικό» του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, την εβδομάδα της Τυρινής, το απόγευμα της Τετάρτης στις 22 Φεβρουαρίου 2012.

Την εκδήλωση προσφώνησε η κ Νίτσα Νικολαΐδου, Γραμματέας του Σώματος Προστασίας Ορφανών Παίδων, η οποία αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του ιδρύματος «Καλός Σαμαρείτης» στο έργο της εκκλησίας μέσα από τις ποικίλες του δραστηριότητες όπως της οικονομικής στήριξης σε άπορους φοιτητές και άλλους, τον ραδιοσταθμό, την διακονία στο νοσοκομείο, την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και άλλα.

Ακολούθησαν δοξαστικά τροπάρια μετανοίας της Σαρακοστής από τον πρωτοπρεσβύτερο Δημήτρη Δημοσθένους, τον Παναγιώτη Δημοσθένους και τον Γιώργο Χαραλάμπους.

Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η πνευματική ομιλία του πρωτοπρεσβύτερου Μάριου Δημοσθένους η οποία είχε ως θέμα το ευαγγέλιο της κρίσεως με έμφαση στην εντολή του Χριστού «ησθένησα και επεσκέψασθέ με». Αρχικά ανέφερε ότι η ασθένεια δεν είναι από τον Θεό διότι ο Θεός δεν έπλασε τον άνθρωπο για να ασθενεί και να πεθαίνει αλλά τον έπλασε με το δώρο της δυνατότητας της αθανασίας της αφθαρσίας δηλαδή να ομοιάσει προς τον Θεό καθ’ όλα. Όμως μετά την πτώση μπήκε πλέον μέσα στην ζωή του ανθρώπου η φθαρτότητα της φύσεως και δικαιολογημένα δυσκολεύει πολύ η ασθένεια τον άνθρωπο σε σημείο που ταράζει την ύπαρξη του.

Από την εμπειρία του στις τακτικές επισκέψεις του με τους ιερείς της ενορίας στο μακάριο νοσοκομείο και στο ογκολογικό κέντρο, μας συμβούλευσε για την σημασία της επίσκεψης και συνάντησης μας με ασθενείς, όχι μόνο στα νοσηλευτήρια αλλά και σε ένα γειτονικό σπίτι, εφόσον είναι εντολή από τον Θεό να νοιαζόμαστε για αυτούς. Οι ασθενείς, τόνισε, έχουν ανάγκη από μια ανθρώπινη παρηγοριά και αγάπης των αδελφών τους όχι μόνο από συγγενείς και φίλους αλλά κυρίως από ανθρώπους της εκκλησίας. Έτσι λοιπόν το να τους επισκεπτόμαστε και να τους παίρνουμε ένα παρηγορητικό μήνυμα, ένα ενθαρρυντικό λόγο όπως «κράτα την ελπίδα σου στον Χριστό, δεν μας εγκαταλείπει ποτέ» είναι μια μεγάλη ευλογία που τους μεταφέρουμε, ότι δεν θα περάσουν μόνοι τους την ασθένεια τους.

Για τον ασθενή εξήγησε, είναι μια μικρή θεραπεία, μια ανάσα αν του αφιερώσουμε χρόνο να τον ακούσουμε, να τον αφήσουμε να εκφραστεί, να πει αυτό που θέλει και νοιώθει, διότι ο πόνος τους δεν είναι μόνον σωματικός αλλά και ψυχικός. Αυτό επιτυγχάνεται αν η επίσκεψη μας δεν είναι απλά καθήκον αλλά είναι αληθινά μια ανάγκη της ψυχής μας, μια έκφραση της αγαπώσας καρδιάς μας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δύναμη της προσευχής για τους ασθενείς, ιδιαίτερα όταν κάποιος δυσκολεύεται να τους επισκεφθεί, στον μικρό κόπο που μπορεί να καταβάλει διαβάζοντας μια μικρή παράκληση ή κάνοντας προσευχή με κομποσχοίνι αφού ο Θεός εισακούει την προσευχή που βγαίνει μέσα από τον πόνο και την αγωνία της καρδιάς του ανθρώπου που στρέφεται προς τον αδελφό του.

Μέσα στην ενορία μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε πράξη για χάρη μόνον του Χριστού όλα αυτά τα οποία θα μας ζητήσει την ημέρα της κρίσεως ο Χριστός - μέσα στον Καλό Σαμαρείτη, στο Σώμα Προστασίας Ορφανών Παίδων, στο Χριστιανικό Σύνδεσμο, στις ομάδες διακονίας στα νοσηλευτικά κέντρα και σε οποιαδήποτε άλλο έργο της εκκλησίας προς τους αδελφούς μας. Αυτή η πράξη λοιπόν της τήρησης των εντολών του Θεού θα μας οδηγήσει στην θεωρία του θεού, στην θέα του Θεού και τότε δεν θα μας τρομάζει η ημέρα της παρουσίας μας ενώπιον του αλλά θα την προσδοκούμε εφόσον το ζητούμενο της ζωής μας είναι μόνον ο Χριστός. Αυτός ο οποίος έγινε άνθρωπος για να μας ανεβάσει εμάς στην δική του θεότητα. Να γίνουμε και εμείς κατά χάριν Θεοί, όπως είναι ο ίδιος κατ’ ουσία, να γίνουμε άγιοι όπως είναι ο ίδιος άγιος.

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτός που επισκέπτεται ασθενείς βοηθά τον ασθενή στο να δει την αγάπη αλλά ωφελείται πρωτίστως ο ίδιος διότι ζει μέσα στην αλήθεια ότι η ασθένεια και ο πόνος είναι ζυμωμένος μέσα στην ζωή μας και τότε ζει ως ένας συγκροτημένος άνθρωπος, βλέπει την δική του φθαρτότητα και μαλακώνει η καρδιά του για να δεχθεί τον καθένα.

Ευχόμενος σε όλους Καλή Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση και κυρίως πείρα και θεωρία του Χριστού, κάλεσε τους παρευρισκομένους να κεραστούν από τα εδέσματα και ροφήματα που είχαν ετοιμαστεί για αυτούς με αγάπη.